Meşhur Sürmene Pidesi Tarifi (Benim Tarifim)
Günaydınlar hayırlı Cumalar arkadaşlar..
Yeni yılın ilk yazısı sanırım 🙂
Seneyi yeme içme ile açıyorum hayırlara vesile olsun inşallah :))))))))
Meşhur Sürmene Pidesi tarifimi paylaşmak istiyorum sizlerle..Tarifim dedim çünkü deneme yanılma ve bizzat Sürmene Pidesi ile kıyaslama sonucu ulaştığım bir lezzet bu..
Çok pratik bir tarif.
O zaman başlayalım.
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- Yarım paket instant maya (1 tatlı kaşığına denk geliyor)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- İç harcını nasıl yapacağınız tamamen size kalmış, bu tariften ben 4 tane uzun pide çıkarıyorum ve ikisini çocuklar için peynirli yapıyorum, ikisini de kıymalı.
- Kıymalı için 250gr kıyma, 1 orta boy soğan,2 çarliston biber, 1 kabukları soyulmuş domates kullanıyorum, ve tuz, karabiber, pulbiber ekliyorum.
- Peynirli harcınızda beyaz peyniri çatalla güzelce ezip biraz su ekleyerek sulandırın, dilerseniz içine kaşar peynir de rendeleyebilirsiniz.
- 2,5 su bardağı unu ve instant mayayı hamuru yoğuracağımız kaba koyup karıştıralım.(yarım su bardağı un kenarda beklesin).
- Karışıma tuz ve şekeri de ilave edip kuru karışımı hazırlayayım ve sonra 1 su bardağı suyu ekleyip yoğurmaya başlayalım.
- Unun markası, hatta markalar içinde çeşidi bile ekleyeceğimiz un miktarını etkileyebilir. Bu yüzden un ve su da kesinlikle tam ölçü şudur demek doğru değil. Bu yüzden siz çok sert olmayan ve ele yapışmayan bir hamur oluşturana kadar azar azar biraz su biraz un ilave ederek güzelce hamurunuzu yoğurun.
- Hamur kabının üzerine bir bez örtüp mayalanması için 25-30 dakika bekletelim.
- Mayalanan hamuru 4 parçaya bölelim. Eşit olup olmamasına takılmayın, unutmayın bu pratik bir tarif:)
- Tezgahımızı unlayıp merdane ile hamurumuzu ister uzunlamasına isterseniz yuvarlak(peynirlileri yuvarlak yapıyorum ben) açalım.
- Biz hamurumuzu yaparken tabiki iç harcın hazır olması gerekiyor.
- Fırınımızı 200 derecede önceden ısıtıyoruz, taş fırın havası vermek amacıyla.
- Yaklaşık 0,5 cm inceliğinde açtığımız hamurumuzu yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize alıyoruz, kenarlarını elimizle kıvırıyoruz ve harcımızı koyuyoruz.
- Bir tepsiye iki pide sığdırabiliriz, pideler fazla kabarmayacağı için sorun olmuyor.
- Pidemizi fırına verdikten sonra kenarlarında kabarmalar gördüğümüzde ara ara pidenin altını kontrol edip kızarmasını bekliyoruz.
- Altı kızardığında fırını kapatmadan tepsiyi çıkarıp pidenin kenarlarına fırça yardımı ile su sürüyoruz ve harcın üzerine bir parça tereyağı atıp tekrar fırına veriyoruz.
- Kenarlar kızarınca fırından çıkarıp sıcak servis yapıyoruz.
- Diğer tepsiyi de aynı şekilde pişiriyoruz yalnız bu tepsidekiler fırın iyice ısındığından daha çabuk pişebilir dikkat edin.